en-vedvarende-katastrofe

Hvordan vil vi ha den norske byen, spør Ronny Spaans i sin bok «Kjøpesenterlandet» med den megetsigende undertittelen «Planløs norsk stedsutvikling». 

 – En vedvarende katastrofe, kaller arkitekt og professor ved Arkitekt- og designhøyskolen Jan Olav Jensen den omfattende kjøpesenterutviklingen som nå foregår i Norge. Betegnelsen innleder den tankevekkende boken som ble presentert på årets sentrumskonferanse.

– Skal sentrum i byen ha torg, rådhus, parker og bygårder med butikker og boliger, eller er det greit nok med en samling kjøpesentre i byens randsone sentrert rundt en parkeringsplass?

Ingen andre land i Norge Europa har flere kjøpesenterkvadratmeter pr. innbygger enn Norge, 926 m² pr. 1000 innbygger – over dobbelt så mange som i Sverige og fem ganger mer enn i Tyskland. – Hyggelig med småbutikker, sier Olav Thon, men tiden har løpt i fra dem, kjøpesentrene er kommet for å bli». Mye tyder på at han vil få rett. Riktignok øker handelen i sentrum de fleste steder, men økningen i kjøpesentrene utenfor bykjernen øker mer. Hver tredje krone som det handles for i Norge legges igjen på et kjøpesenter.

Se Ronny Spaans presentasjon i NSUs RESSURSBANK.

 

Foto: Stathelle i Bamble kommune